HEM, bitterljuva HEM

åvc2Halmstads nya sophanteringsplan fokuserar mycket på återvinning och återanvändning. Det tycker jag är bra. Att minimera slöseriet med jordens resurser är klokt.

Vi svenskar är duktiga på att återvinna och att vrida upp målsättningen ytterligare borde inte vara omöjligt.
Men samtidigt är vi bekväma av oss. Vi återvinner gärna, men på våra egna villkor.

Samhällets uppgift är alltså att göra återvinningen så smidig som möjligt. I Halmstad har vi fina återvinningscentraler som i högsta grad bidrar till denna smidighet. Därför känns det konstigt att Halmstads Energi och Miljö (HEM) nu plötsligt har bestämt sig för att stänga två av sina återvinningscentraler under halva helgerna.

Under den tid då majoriteten av kommunens invånare är lediga och har möjlighet att åka till ÅVC så väljer man alltså att dra ner öppethållandet med 50%. Det kan inte vara rätt. Det tycker antagligen inte heller de karavaner av bilförare som förvånat har fått vända i dörren och ta sig hem igen med sitt återvinningsbara material och stuva in det i garaget igen. De måste rimligtvis klia sig i huvudet och undra vad kommunen håller på med. De har ju gjort vad samhället har bett dem om; hyrt ett släp, fyllt det med elektronik, möbler och gamla brädor och satt sig i bilen för att bidra till återvinningen. Och så är det stängt. På en lördag!

Det känns inte rätt.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: