Schysstare skolmat i Halmstad

grisKött som serveras i Halmstads skolor ska i framtiden vara producerat enligt svenska djurskyddskrav. Det är en av nyheterna i ett förslag från Femklövern (M, FP, KD, C och MP) som är ute på remiss just nu.(Klicka här för att läsa)

Man kan ju tycka att detta borde vara en självklarhet, men tyvärr har det inte förrän alldeles nyligen blivit möjligt att ställa den typen av krav.

Fram tills nu har vi i stället haft en helt absurd situation. En lång rad djurskyddsregler gör nämligen svenska grisar betydligt dyrare att föda upp än de danska (läs mer här). Så när kommunen köper in griskött har de svenska bönderna svårt att konkurrera med de låga danska priserna. Konsekvensen kan då bli att skolorna serverar kött som hade varit olagligt att producera i Sverige.

De svenska grisbönderna har med rätta skakat på huvudet åt tokerierna.

När möjligheten nu har öppnat sig att ställa högre krav på maten så är det självklart glädjande att mina partikamrater i Halmtad har agerat snabbt och tydligt. Och som ni ser på bilden så är jag inte ensam om att vara glad.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: