Ett politiskt nyårslöfte

Min politiska makt är begränsad. På papperet är den till och med obefintlig – åtminstone så länge ingen av de ordinarie ledamöterna i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden måste ersättas. I praktiken har jag självklart ändå ett visst inflytande, eftersom jag har möjlighet att delta i diskussioner och också driver egna frågor i nämnden. Då är den formella rösträtten av underordnad betydelse.

Strävar jag efter mer makt? Ja, absolut. Även om ordet ofta används i negatív bemärkelse, så ser jag ser inget fult i att eftersträva politisk makt. För mig betyder makt en möjlighet att påverka och om jag inte skulle vara intresserad av att påverka så finns det ju ingen större poäng med att engagera sig politiskt.

Med makten att agera så kommer också makten att inte agera

Däremot finns det anledning att fundera över hur jag vill använda makten. Jag har nyligen insett att jag under min tid i nämnden har börjat glida över i det fiktiva Miljö- och Hälsoskyddspartiet (MHP) där åtgärder för skydd av människors miljö och hälsa överskuggar min ideologi. Som medlem i detta fiktiva parti kan jag ibland bli lite väl entusiastisk i att komma på saker att begränsa eller förbjuda. Visserligen i all välmening, men jag har nu bestämt mig för att det inte är så jag vill använda min politiska makt.

Jag måste påminna mig själv om en viktig sak: med makten att agera så kommer också makten att inte agera. Att politiker inte måste vara inne och klabba överallt bara för att vi kan.

Att leva efter den principen blir mitt politiska löfte inför 2013.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: