Stå upp för valfriheten

Frågan om privata vinster i välfärden delar just nu socialdemokratin. Kanske inte på mitten – men åtminstone tillräckligt långt in från ytterkanterna för att ställa till ordentligt med skada inom partiet. Vi moderater nöjer oss än så länge med att (möjligen en smula skadeglatt) betrakta när våra huvudmotståndare lägger mer krut på att förgöra sig själva än på att ta en rejäl debatt om välfärden.

Problemet med detta stilla betraktande är att vi samtidigt överlåter åt socialdemokratin att sätta agendan i frågan. Det är inte bra. Diskussionen om vinster i välfärden har nämligen börjat i helt fel ände.

För oss moderater har valfrihet alltid varit en av de viktigaste politiska frågorna. Valfrihet att kunna välja mellan Maxi och Willys när vi veckohandlar, att kunna byta arbetsgivare när vi har tröttnat på den gamla och självklart också valfrihet att välja vilken läkare som ska sköta om oss när vi blir sjuka.

Valfrihet förutsätter mångfald och mångfald förutsätter faktiskt att det finns en möjlighet att göra en vinst på den verksamhet som man drar igång.

Med mångfald följer konkurrens och det är är i allt väsentligt bra för oss som kunder. Nystartade och populära Engelska skolan i Halmstad är ett utmärkt exempel på detta. De senaste åren har vi också kunnat se effekterna när monopolmarknader utsätts för konkurrens.  Bilprovningen hade till exempel aldrig utökat servicen med en ny station om inte konkurrenten Carspect hade dykt upp. Och utan konkurrens hade jag knappast kunnat köpa Panodil en söndagkväll klockan 21. För om kunderna ändå inte har något alternativ – vem orkar då i längden anstränga sig lite extra för att göra dem glada?

Frågan om vinster i välfärden är alltså mycket större än bara ja eller nej till vinster. Det är en fråga om ja eller nej till valfrihet och om ja eller nej till en sund och utvecklande konkurrens till nytta för oss kunder.

Därför är det oklokt av oss som värnar om valfriheten att låta en velande socialdemokrati reducera denna viktiga fråga till en ensidig diskussion om pengar.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: