Lämna inte miljörankingen åt slumpen

För några veckor sedan placerade sig Halmstad återigen runt plats 30 i utmärkelsen Sveriges Miljökommun. Detta ska vi självklart vara någorlunda stolta över – men absolut inte nöjda. Inte minst för att miljörankingen handlar om så mycket mer än miljön.

Det pågår ständigt en tuff dragkamp mellan Halmstad och resten av landet om vem som bäst kan locka hit nya företag – och självklart behålla de som redan är här. Men vi slåss också om den attraktiva arbetskraften. För utan tillgång till rätt kompetens blir det omöjligt för företag att växa med Halmstad som utgångspunkt.

För att locka hit attraktiv arbetskraft vore det klokt att klättra i miljörankingen. Om man bara bestämmer sig så borde det inte vara särskilt svårt.

Detta är en av anledningarna till att Halmstad med jämna mellanrum tar fram en omvärldsrapport, där kommunens omvärldsbevakare ställer sig på tå och snappar upp trender i omvärlden. I årets rapport var en av de viktigaste trenderna drömmen om den goda livsmiljön – alltså att människor alltmer prioriterar platsen där man ska leva och bo.

För att locka hit attraktiv arbetskraft – och därmed kratta manegen för företag för tillväxtambitioner – så vore det alltså klokt att bidra till den positiva bilden av Halmstads livsmiljö. Ett sätt att göra detta på är att klättra på miljörankingen. Och tro mig – om man bara bestämmer sig för att klättra så borde det inte vara särskilt svårt.

Halmstad fick i år 22 av maximala 35 poäng i rankingen. Tre poäng till hade räckt till en Topp 10-placering. Sex poäng hade gett oss en pallplats och sju poäng hade gjort oss till Årets Miljökommun. Vi borde ganska enkelt kan skaffa oss de där extra poängen. Det är inte raketforskning det handlar om. Det handlar bland annat om ekomat, om miljöbilar och om skräpplockning. Vi behöver förbättra tillsyn, deltagande i nätverk och skolans miljöarbete. Och se över mål och strategier.

Kommunen borde därför analysera rankingen i detalj. Sätta en prislapp på varje ny poäng. Göra upp en tidsplan och sätta ett tydligt mål för när vi ska vara nummer ett.

För det handlar både om miljön och om Halmstads framtid som tillväxtkommun. Därför är frågan för viktig för att lämnas åt slumpen.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: