Det rena kökets triumf

Det finns egentligen inget positivt i att kommunens livsmedelsinspektörer avslöjar en restaurang som missköter sin hygien.

Först och främst är det såklart ett nederlag för restaurangen.

Men det är också ett nederlag för alla de gäster som hann besöka restaurangen innan livsmedelsinspektörerna hälsade på. För trots de vanliga bortförklaringarna – vem tror egentligen på att köket råkade vara smutsigt bara just denna dag?

Det är samtidigt ett nederlag för kommunen som helhet. Inte minst när vi som turiststad är beroende av nöjda besökare. Rykten om magsjuka matgäster är inget som gynnar turistnäringen. Särskilt inte om turisterna och deras dåliga magar har tvingats använda någon av stadens trista offentliga toaletter. Dessutom såg vi förra året ett tydligt exempel på hur bristande rutiner kan ställa till det – när hela avdelningar inom företag, kommunen och rättsväsendet slogs ut av en och samma matförgitftning.

Det finns nämligen inget triumfartat i att avslöja en restaurang med dålig hygien. Det är i det perfekta köket som triumfen ligger.

Alltså är det viktigt att bedriva tillsynen på ett sätt som även inkluderar de 364 dagar då inspektörerna inte tittar in – för kommunen varken kan eller vill inspektera alla 1000 livsmedelsanläggningar varje dag. Av den anledningen är en viktig del av inspektörernas arbete att kontrollera restaurangernas rutiner – eftersom rutinerna är själva kärnan i hygienarbetet och ska fungera som garant för att köket är fräscht 365 dagar om året.

Från politiskt håll har vi i Miljö- och Hälsoskyddsnämnden i år ytterligare velat flytta fokus från själva inspektionstillfället. Därför har alla restauranger långt i förväg fått en enkel och tydlig påminnelse om det kommande besöket med en sammanfattning av vilka punkter som det är extra viktigt att tänka på. Vår förhoppning är självklart att detta ska fungera som en tankeväckare som får restaurangerna att se över sina rutiner i god tid och därmed slippa bannor vid inspektionen.

Det finns nämligen inget triumfartat i att avslöja en restaurang med dålig hygien. Det är i det perfekta köket som triumfen ligger. För alla inblandade.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: