En fråga om attityd

När Halmstad kommun nu för fjärde året i rad tappar placeringar på Svenskt Näringslivs ranking så är det framförallt två sänkta betyg som jag reagerar extra mycket på, nämligen politikers respektive tjänstemäns attityder till företagande.
Här får kommunen i år ett rejält underbetyg som drar ner totalresultatet.

Varför är det då ett problem att företagen upplever att kommunen har en dålig attityd? Jo, för att företagen är basen för vårt välstånd. Och ju sämre näringslivet fungerar i Halmstad, desto färre kronor kan kommunen dra in för att finansiera skolor, vägar och idrottsarenor. Mer komplicerat än så är inte sambandet. Så om företagen anser att Halmstad kommun bemöter dem illa så är det alltså ett problem som måste lösas. För hela kommunens bästa.

Under våren har kommunens tjänstemän därför arbetat med en översyn av näringslivsarbetet. Resultatet av detta arbete är nu sammanställt i en 80 sidor tjock utredning och ska i nästa steg behandlas politiskt i alla nämnder och bolag. Jag har nyss fått rapporten och bara hunnit läsa delar av den, men kan redan nu konstatera att den innehåller en del goda idéer och kloka funderingar – även om jag fortfarande inte har känt någon verklig rysning av välbehag.

Att tjänstemän och politiker arbetar aktivt med dessa frågor är självklart bra – men jag kan ändå inte låta bli att undra var näringslivet kommer in i processen? Det är ju deras missnöje vi vill råda bot på. Är det då optimalt att helt överlåta åt kommunala tjänstemän och fritidspolitiker att lista ut vad näringslivet vill ha? Är det verkligen den attityd som vi vill visa upp mot näringslivet? Självklart inte.

Så när vi fritidspolitiker nu tar över frågan har vi ett ansvar att inte enbart låsa in oss i våra partilokaler med tänkarmössan nerdragen över öronen. I stället ska vi vara nyfikna och lyhörda. Även fritidspolitiker – med uppdrag som kanske bara omfattar några timmar per månad – träffar representanter för näringslivet varje dag, till exempel på pizzerian, i klädaffären eller hos tandläkaren. Då är det vårt jobb att ikläda oss rollen som politiker i några minuter. Att ställa frågor och samla intryck. Att ta med oss de goda idéerna hem. Först därefter kan vi dra på oss tänkarmössan.

Det är helt enkelt en fråga om attityd – och där har vi nog fortfarande en del att lära.

1 kommentar

1 ping

    • CJ Berthilsson29 juni, 2012 kl. 06:15
    • Svara

    Lysande!

  1. […] ganska exakt tre år sedan skrev jag bekymrat på bloggen om sjunkande betyg för företagsklimatet i Halmstad (Svenskt Näringslivs årliga rankning). […]

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: