964 frågor

När jag häromdagen dök ner i Miljö- och Hälsoskyddskontorets register lyckades jag fiska upp en förteckning över de 964 småhus i Halmstad som fortfarande värms upp med olja. Hus nummer 965 bor jag själv i, men det kan nu tas bort eftersom jag har hittat ett bättre alternativ.

Att, som i mitt fall, elda upp 35 000 kronor om året är en ganska usel affär. Extra tydligt blev det när jag började titta på bergvärme. Här fanns en alternativ värmekälla som kunde minska driftskostnaden med upp till 80 procent. Ovanpå det kunde jag lägga regeringens rot-avdrag som för tillfället sänker priset på installationen med i runda slängar 25 000 kronor. Slutkalkylen visar att bergvärmen inte bara blir betydligt billigare i längden, utan ger mer pengar i plånboken redan första året.

Så det fanns gott om skäl att se över uppvärmningen hemma. En enda oljebrännare släpper ut tonvis med koldioxid varje år – men också mängder av andra ämnen som är direkt skadliga för människor. Kvävedioxid är ett – en giftig gas som vi tyvärr förra veckan uppmätte mycket höga nivåer av i Halmstad.

Så 965 oljepannor blev alltså 964 och allt började med en enkel fråga.

Är du en av de andra 964? Ring en installatör och fråga efter en kalkyl du också. Att fråga kostar inget. Det är först om du låter bli som det kan bli dyrt.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: